Verstoorde bewegingsketen, wat is dat?

Je bent aangekomen bij je afspraak en belt bij de voordeur aan. Een vriendelijke man doet de deur open en jij stelt je direct voor door een stevige hand te geven. Tijdens de handdruk voel je een stekende pijn bij je elleboog en voel je een grote spanning ontstaan op de bovenkant van je schouders. Dit is niet de eerste keer dat je deze pijn voelt. Waar komt deze pijn vandaan?

Er is vermoedelijk een verstoring van de bewegingsketen van de arm. Bij een natuurlijke bewegingsketen werken spieren op de juiste manier met elkaar samen. Hierbij is het van belang dat de beweging verloopt van de romp (centraal) naar bijvoorbeeld de vingers of tenen (perifeer). Wanneer er spieren of gewrichten in de keten worden overgeslagen of als er wordt bewogen vanuit de verkeerde richting, ontstaan er klachten.

Bewegingen van de arm
Gedurende de dag maak je veel gebruik van bewegingen van de arm . Veel van deze bewegingen lijken op elkaar. Het geven van een hand, optillen van een koekenpan en het pakken van een boek uit een boekenkast vallen allemaal onder de categorie ‘reiken in combinatie met optillen’. Het is dan ook belangrijk dat deze bewegingen op een efficiënte manier worden uitgeoefend. Waar moet je op letten bij het geven van een hand?
De inzet van de arm tijdens het geven van een hand moet komen vanuit het schoudergewricht. Zo gebruik je de grote armspieren om de arm op te tillen. Bij deze beweging komt de elleboog gebogen en via schuin voor omhoog. De hand is in het verlengde van de onderarm. Tijdens de handdruk knijpt elke vinger even hard en schut je vanuit de elleboog.

Wanneer jij last hebt van je hand, pols, elleboog, schouder of nek, kijk dan eens goed naar de manier waarop je je arm beweegt. Wat kun je veranderen om de beweging optimaler te laten verlopen?

Heb je na het analyseren vragen? Stel die dan gerust door een mail te sturen naar