In beweging

Oxidesk“In beweging”, we zeggen het constant maar wat houdt het in?

In het ‘van Dale’ vind ik de volgende definitie:
‘be·we·gen (bewoog, heeft bewogen)
  1. Van plaats of stand (laten) veranderen
  2. Ontroeren
  3. Overhalen, verreden’
Bewegen kan dus letterlijk zijn jezelf van de ene plek naar de andere verplaatsen, maar kan ook in een bredere zin opgepakt worden. In beweging zijn op de werkvloer, maar ook in je privéleven; veranderen van houding of van gedrag. Doen we dat?

Helaas is het opzoeken van die beweging knap lastig. Zoals Marjolein vertelde in haar vorige blog ‘Werkdruk’: veranderen en bewegen is niet makkelijk, maar wel de moeite waard om het te blijven proberen. En ook ik herken mij in het verhaal van Marjolein: ik vind het lastig om voldoende te bewegen.

Al een tijd staar ik naar mijn beeldscherm, voor het schrijven van deze blog. Pas toen ik de tekst hierboven nog een keer las viel voor mij het kwartje: ik beweeg niet! Inmiddels zit ik al een half uur te denken over deze blog, ben ik in de stress omdat deze blog volgende week echt af moet zijn, zie ik inmiddels ook vlekken voor mijn ogen, maar in beweging komen HO MAAR! Als ik er langer over nadenk best wel raar, want je mag toch van een oefentherapeut die bewegen erg belangrijk vind verwachten dat zij zelf voldoende beweegt. Maar niks is minder waar. In beweging komen is zeker iets wat bij mij hoog in het vaandel staat. Tevens ook de reden waarom ik samen met Marjolein ons bedrijf ben gestart.

Om de beweging te stimuleren bij bedrijven, maar ook bij mezelf, zijn we constant op zoek naar andere bedrijven die bewegen ook belangrijk vinden. In onze zoektocht zijn we in contact gekomen met drie bedrijven, waarbij bewegen ook centraal staat. Waar wij ons als oefentherapeuten op het gedrag van mensen focussen, stimuleren deze bedrijven beweging door de omgeving aan te passen.

‘Wigli’

‘Wigli’ heeft een kruk ontwikkeld die ervoor zorgt dat je nooit lang achter elkaar stil zit. Doordat de zitting alle kanten op kan draaien, wordt beweging m.n. in de onderrug geprikkeld.

‘Koekkoek Architecten’

‘Koekkoek Architecten’ gespecialiseerd in het creëren van een werkomgeving die bewegen en ontspanning uitlokt. Een ontspanningsruimte, een fiets of trampoline in kantoor: het kan allemaal!

'Markant'

Ook 'Markant’ richt zich op het interieur van kantoren of werkomgevingen; zoals bijvoorbeeld een zit-sta bureau. Maar ook hun nieuwste ontwikkeling samen met TNO de ‘Oxidesk’, een fiets waar je op kan werken, is een handig hulpmiddel.

Eind maart, bij een bezoek aan de showroom van  ‘Markant’, mocht ik deze ‘Oxidesk’ uittesten. Jezelf instaleren op de fiets is geen punt: je kan alles op je eigen wensen afstellen. Denk hierbij aan de hoogte van de fiets, de hoogte van het bureau en de zwaarte van het trappen. Je kunt je voorstellen dat dit niet in alle situaties het meest makkelijke is, bijvoorbeeld als een klant je net belt terwijl je op de fiets wilt stappen, maar als je zit en alles is afgesteld kan je rustig fietsen en gaat dat eigenlijk als een vloeiende beweging tijdens je werkzaamheden. Prima product als je bedrijf voldoende geld heeft om er één aan te schaffen.

De ‘Wigli’ daarentegen is een stuk goedkoper en inmiddels ook in hoogte verstelbaar, waardoor iedereen op deze kruk past. Ook deze kruk heb ik grondig uitgetest, zowel thuis als op mijn werk. De kruk kan je in hoogte verstellen door pinnetjes in te drukken in de poot. Redelijk simpel, maar je moet wel goed opletten of het pinnetje helemaal goed zit, anders zakt de kruk in terwijl je er op gaat zitten. Na het instellen van de hoogte kun je gaan zitten en beginnen met het wennen aan de bewegelijkheid van de zitting. Zelf viel ik er niet direct aan de achterkant af, maar het scheelde niet veel. Naarmate je gewend raakt aan de zitting, zit hij prima en tussentijds wiebelen op de zitting gaat dan ook zeer gemakkelijk.

Bij beide zitmeubels is een kanttekening gemaakt, want je moet niet de illusie hebben dat je ook direct goed zit op dit meubilair. Daarnaast kun je op deze slimme innovaties nog steeds met een kromme houding zitten, maar dat hoeft natuurlijk niet per definitie negatief te zijn. Afwisseling van houding, wisseling van een rechte en kromme rug, is belangrijk: het is beweging. En dat is wat we meer moeten doen!

Binnenkort gaan we ook nog op bezoek bij ‘Koekkoek Architectuur’, om te kijken wat zij voor allerlei creatieve oplossingen heeft bedacht.

Uit deze drie bedrijven, heb ik in ieder geval al meer inspiratie gehaald om in beweging te komen. Jij ook? En ook de blog van Marjolein over werkdruk heeft mij daarbij geholpen. Ik heb met mezelf de afspraken gemaakt die zij heeft beschreven: Ik ga de timer op mijn telefoon gebruiken, waardoor ik iedere 20 minuten er aan herinnerd wordt dat ik even moet bewegen en daar begin ik vandaag mee!

Ik ben erg benieuwd wat jou ideeën rondom bewegen zijn. Laat hieronder in een bericht weten wat jij doet aan beweging tijdens je werk en laten we elkaar daarin stimuleren!

Carolien

PS. Kijk voor meer inspiratie voor bewegen ook eens op de websites van bovengenoemde bedrijven.