Gezond en ontspannen werken na je vakantie?!

20140824 VeluweHet is weer september en veel mensen zijn weer aan het werk na de zomervakantie. De eerste werkdag na een welverdiende vakantie zorgt weer voor de nodige stress: die stapel op het bureau moet je even doorspitten, de mailbox telt 200 nieuwe berichten en de voicemail staat vol met klanten! Maar hoe zorg je er voor dat de stress niet teveel wordt, maar de ontspanning van die heerlijke vakantie kan vasthouden? Ik ben bij mijzelf na gegaan wat ik doe.

Ik heb momenteel niets te klagen: sinds de vakantie woon ik samen met mijn vriend, ben ik werkzaam bij twee praktijken waardoor ik in september 4 tot 5 dagen als Cesartherapeut aan het werk ben en daarnaast hebben we natuurlijk nog ons eigen bedrijf. Maar vanwege het verhuizen heb ik nu echter ook een eigen huishouden te onderhouden en moet ik ook nog tijd vinden om de laatste klusjes in huis te doen. Alles samen zorgt het voor stressmomenten! Ik heb er over nagedacht hoe ik ervoor ga zorgen dat ik toch ontspannen blijf werken en dat deel ik graag met jullie.

Sport en hobby’s deze ‘moet’ ik blijven doen, hierdoor heb ik afleiding en zorg ik ervoor dat ik niet constant bezig ben met mijn werk. Toen ik thuis woonde zwom ik één keer in de week en ging ik minstens één keer in de week hardlopen. Ik ga dit vanaf deze week weer oppakken!

Pauzes nemen tijdens het werk. De pauzes zijn bij mij al een stuk langer, waardoor ik een rondje kan wandelen en ondertussen kan lunch. Soms moet ik dan wel langer doorwerken, maar dat half uurtje maakt mij niet uit want ik heb een heerlijke pauze gehad waarin ik even niet heb gedacht aan het werk. Niet alles moet er zijn ook dingen die mogen! Ik leg voor mijzelf vaak de bewoording moeten op, maar tussen mijn moeten lijstje zitten ook punten die ik mag doen. Wanneer ik mij dat realiseer geeft dat mij wat rust, want als dat langer blijft liggen is dat niet erg.

Ben je eigen baas! Ik heb hierover makkelijk praten zal je denken, maar eigen baas zijn is best lastig. Want er is niemand die mijn werkzaamheden zomaar kan overnemen en niemand zal tegen mij zeggen dat het te druk is. Tip, wanneer je werkt voor een baas, ga dan een keer in gesprek over de werkzaamheden en de druk die het oplevert. Wanneer je merkt dat er teveel op je bord is geschoven (na een vakantie), bespreek dit dan met je baas. Mogelijk kan je meer rust creëren door je werk te spreiden of misschien kan iemand anders het wel oppakken. En dat moet ik ook gaan doen! Ik ga meer rustmomenten in mijn dag plannen waarin ik mijn hoofd even kan legen!

Ik hoop dat dit mij voldoende helpt om rust en ontspanning te krijgen in mijn eigen werk en ik hoop dat dit bij jou ook helpt. Mocht jij nog andere manieren hebben om meer te ontspannen hoor ik die graag, zo kunnen we elkaar ondersteunen en helpen bij het verminderen van onze werkstress….

Ben jij nou benieuwd of jij werkstress hebt, check die dan hier. Je weet nu wat je eraan kan doen!!

Heel veel succes!
Carolien