De ervaringdeskundige: Erik Janssen

Langdurig zittenEven voorstellen: Mijn naam is Erik Janssen, een gezonde Hollandse jongen van 1 meter 93 en 30 lentes jong die naast een sporadische verkoudheid of een katertje in het weekend nooit last van heeft van fysieke ongemakken. Ik ben door mijn vriendin Marjolein gevraagd om een blog te schrijven over mijn ervaring met de overgang van bewegend naar zittend werk.

Voorheen werkte ik ruim 6 jaar in een bioscoop in Eindhoven; deels als bijbaan tijdens mijn studie en deels voltijd ná mijn studie. Het werken in een bioscoop is meer dan alleen kaartjes en popcorn verkopen; het is een baan waar je vooral veel in beweging bent. De bioscoop waar ik werkte hanteert het concept van “zaalservice” wat betekend dat je tijdens de voorstelling je eten en drinken kunt bestellen. Voor de medewerkers betekent dit dat je óf de hele dag/avond als mobiele kassa van bezoeker naar bezoeker loopt om bestellingen op te nemen óf je brengt volle dienbladen weg naar de zalen. Tijdens de voorstellingen ben je constant in beweging: lopen, trap op, door je knieën, terug opstaan, trap af… Maar ook tussen de voorstellingen door zit je door het schoonmaken van de zalen zelden stil. In de bioscoop-situatie zijn de momenten dat je kunt zitten een uitzondering.

Sinds twee maanden ben ik van baan veranderd. Ik heb een opleiding gevolgd waarmee ik normaliter in een laboratorium terecht zou komen. Echter werk ik nu bij een bedrijf dat apparaten en testkits verkoopt voor laboratoria. Qua beweging kan het contrast bijna niet groter zijn. Mijn dag begint met een auto-rit van minimaal één uur en een kwartier (door dagelijkse files echter meestal een half uur langer). De acht daarop volgende uren spendeer ik veelal zittend achter mijn bureau om vervolgens wederom minstens anderhalf uur in de auto te zitten.

Sinds ik aan mijn kantoorbaan ben begonnen merk ik pas hoeveel invloed het (gebrek aan) bewegen heeft op mijn lichaam. Ik merkte al binnen een week een pijn in mijn onderrug die ik nog nooit eerder heb gevoeld. Wanneer ik lange tijd heb gezeten begin mijn onderrug te “zeuren”. De pijn voelt aan alsof mijn rug een hele dag heftig belast is geweest door bijvoorbeeld zwaar tilwerk. Hierdoor is het nagenoeg onmogelijk om enigszins normaal te blijven zitten. Ook ’s avonds thuis op de bank blijft de pijn nog enige tijd aanwezig. Door regelmatig een retourtje koffie-automaat (en daardoor dus ook toilet) te maken probeer ik toch zo veel mogelijk in beweging te blijven, al weet ik dat ik met deze baan nooit het bewegings-niveau zal halen van mijn vorige (bij)baan.

Deze verandering in beweging vraagt om aandacht. Door meer te gaan hardlopen en daarnaast te gaan fitnessen hoop ik de beweging in mijn leven te behouden. Met Marjolein als “personal coach” aan mijn zijde zal dit geen al te groot probleem moeten zijn…

Erik Janssen