Beurs 'Totale voetverzorging'

Beurs standZaterdag 18 en zondag 19 april was de jaarlijkse beurs ‘Totale voetverzorging’ in Apeldoorn. Een beurs waar wij samen met VoetVak+ Magazine aanwezig waren! Een mooie gelegenheid om met de pedicure in gesprek te komen over hun lichamelijke klachten tijdens het werk. Je bent een lange dag aan het werk en druk met je cliënten, waardoor je je eigen lichaam vergeet. Aan het einde van de dag merk je pas hoe zwaar je werkdag is geweest voor je eigen lichaam. Je krijgt last van je arm, nek  of rug en weet niet wat je eraan kan doen.

We hebben beide beursdagen veel pedicures kunnen spreken en het grote merendeel gaf aan dat ze wel eens last hebben gehad van hun eigen lichaam. Sommige pedicure waren hiervoor al onder behandeling bij een therapeut, andere gaven aan dat de klachten wel wegtrokken, wanneer ze minder werkten. Helaas kwam bij vele de pijn weer terug op het moment dat zij weer aan de slag gingen. Opvallend was de grote groep pedicure met lichamelijke klachten binnen de ambulante werkzaamheden. Want hoe ga je op de juiste manier om met je lichaam wanneer je de omgeving moeilijk kan veranderen?

De ambulante pedicure werkt op locatie bij de cliënt, neemt zijn of haar eigen spullen mee waarmee de behandeling word uitgevoerd. Een motor, handstuk, verschillende frezen, handschoenen, schaar, crème, hygiëne materiaal en nog veel meer! Voor de cliënt nog een beensteun, maar een kruk voor jezelf? Vaak niet! Maar waarom niet? Jij bent altijd bezig met dezelfde handelingen en daarbij is het belangrijk dat je ook op jouw eigen lichaam let. Een kruk, uitgezocht op jou lichaam, kan het verschil maken!

De kruk moet iets zijn waar jij prettig op zit, die makkelijk overal mee naar toe te nemen is en die ervoor zorgt dat jij minder gebogen, ondersteboven of op de kop hoeft te werken. Een kruk die jou  in beweging brengt, waardoor je minder lang dezelfde spieren en gewrichten belast.
Wanneer je opzoek gaat naar een dergelijke kruk probeer er dan op de letten dat je de kruk een aantal dagen mag uitproberen. Op deze manier weet je of de kruk iets voor jou is tijdens je werkzaamheden. Wellicht heb je een collega ambulant pedicure die al wel een fijne kruk heeft. Die collega kan je advies geven, maar mogelijk mag je de kruk ook lenen om uit te proberen. Ook als het gaat om je meubilair kan je van elkaar leren!

Op de beurs hebben we hier met een aantal pedicure kort over gesproken en deze pedicure zouden hierover nadenken en acties nemen voor zichzelf.  Wanneer jij dit leest en je bent (ambulante) pedicure met lichamelijke klachten, ga hier dan iets aan doen! Niet alleen bij ambulant werken is een goede kruk belangrijk, ook in de praktijk. Ben jij pedicure en heb je al een voor jou efficiënte manier van werken gevonden, deel dit dan met andere pedicure. Hierdoor help jij hen mogelijk van klachten af!

Als laatste, hulp inschakelen van een derde kan natuurlijk altijd! Op onze site vindt je een voorbeeld van een kruk, de HIPPIE, door vele ook uitgeprobeerd op de beurs, die je kan helpen meer te bewegen en fijn zitten tijdens je werk. Of kijk eerst in je eigen omgeving, wie weet kan iemand je daar wel helpen!

Carolien en Marjolein